Perenna planteringar

Här presenterar vi årets fem perenna planteringsförslag. Vi har valt sorter som ska vara lättskötta och inte ätas upp av sniglar eller rådjur. (I parentes efter varje växtsort står det när de blommar.) Låt dig inspireras till den grav som du sköter om eller beställ din favoritplantering tillsammans med skötsel av kyrkogårdsförvaltningen! Vill du ha ännu mer detaljerad information, t ex de latinska namnen, är du välkommen att kontakta oss.

Om du väljer en perenn plantering på din skötselgrav i stället för sommarblommor hjälper du till att bidra till en mer hållbar miljö. Innan plantering görs en jordförbättring, även årlig gödsling ingår då det behövs. Perenner kan ta en till tre säsonger på sig att bli etablerade och trivas på sin plats. Fjolårets vissnade växtdelar klipps bort på våren och på vintern täcker vi vilande växtdelar med löv och granris.

Stillheten

Sol, halvskugga, torktålig. Höjd ca 30 cm.
Kullerstenar, vårälväxing (prydnadsgräs), vit backtimjan (juni-aug), backsippa (april-maj).
Denna plantering ger en modern, avskalad känsla genom de runda stenarna som täcker hela planteringsytan. Ur stenarna kommer gräset upp i ena hörnan av ytan. Backtimjan slingrar sig runt stenarna och på våren tittar sipporna upp som ett vårtecken. Trivs nästan var som helst på kyrkogården.
Se skiss – 2018 Stillheten

Grönt kulturarv

Soligt, torrt läge. Höjd ca 25 cm (väddens blommor skjuter upp till 40 cm)
Fjädernejlika (juni-juli), grekisk vädd (juli-september)
Denna plantering går i vinröd-blågrön färgton. Ur fjädernejlikans vackra bladverk skjuter väddens blommor upp under sensommaren. Du kan bidra till bevarandet av gamla växtarter genom att plantera ”fjädernejlikan”.
Se skiss –2018 Grönt kulturarv

Solbädd

Sol, torktålig, näringsfattig jord. Höjd ca 20 cm
Vit fetknopp (juni-juli), taklök (juli-augusti), björnsvingel (juni-juli)
En kombination av gröna gräskuddar som omges av lågväxta fetbladsväxter ger denna rabatt en böljande stilla känsla. Färgtonen går i vinrött – rosa. Har man tur är gräskudden grön även på vintern.
Se skiss – 2018 Solbädd

Rosa skyar

Sol-halvskugga, bra dränering och fuktighetshållande jord. Höjd ca 30 cm.
Biokovonäva (juni-juli), blåfunkia (juli-augusti), pärlhyacint (april-maj)
Blommorna går i ljusrosa och bladverket i silvergrönt, vilket gör rabatten fin under hela säsongen. Passar i skuggiga lägen på kyrkogården.
Se skiss – 2018 Rosa skyar

Lilla fält

Sol, torrt. Höjd ca 40 cm
Lavendel (juli-augusti), krypmalört (augusti), backsippa (april-maj)
Blommorna går i blålila och bladverket i silvergrönt med en luden känsla, vilket gör rabatten fin under hela säsongen. Passar i öppna, soliga lägen på kyrkogården.
Se skiss – 2018 Lilla fält

Kommentarer inaktiverade.